Objednajte si bicykel a kuriér vám ho privezie v rámci Slovenska už za 26 EUR až domov alebo si vyzdvihnite bicykel ZDARMA u nás v predajni.

Bezpečnosť na bicykli

Napísal lukas 09.05.2019 0 Komentár(e)

Jazdíte často rekreačne alebo profesionálne na bicykli? Alebo máte bicykel ako hlavný dopravný prostriedok do práve? Nech už patríte do ktorejkoľvek skupiny, mali by ste poznať zásady bezpečnej jazdy. Nikdy nie je odveci pripomenúť si niektoré z nich, a my sme dnes pre vás vybrali 10, ktoré považujeme za naozaj dôležité.

 


1.Prilba aj v meste 

Prilba má byť na hlave stále. Hlava je najcitlivejšie miesto, ktoré si môžete pri nešťastnom páde zraniť a v meste na vás číha rovnaké množstvo nebezpečných situácií, ako aj mimo obce.

 

2.Osvetlenie vždy nabité 

Cyklista musí vidieť, no musí byť aj videný. Ak nemáte na bicykli dynamo, majte vždy v batohu náhradné baterky do vášho predného aj zadného svietidla.

 

3.Reflexné prvky na bicykli aj na odevoch 

Že jazdíte len na dirt bicykli? Nevadí. Nikdy neviete, kedy s ním vyjdete na cestu. Každý bicykel a vaše oblečenie by mal mať dostatočný počet viditeľných reflexných prvkov.

 

4.Predvídajte správanie šoférov 

Niektorí šoféri jednoducho nemajú radi cyklistov. Najmä cestné bicykle sa najčastejšie dostávajú do servisov z dôvodu častých, no najmä nebezpečných kolízii s autami a inými účastníkmi cestnej premávky. Keď počujete motor auta, buďte obozretní, no zároveň aj tolerantní.

 

5.Uprednostnite cyklotrasu

Ak nemusíte, nechoďte po ceste a nelezte ani chodcom na chodník. Dodržiavajte zákony a vždy využívajte prednostne cyklotrasu, ktorá je postavená len a len pre vás. 

 

6.Máte kvalitný zámok? 

Do desatora bezpečnosti cyklistov patrí aj starostlivosť o bicykel. Ak nechcete, aby vám bicykel jedného krásneho dňa zmizol, je potrebné ho poriadne zamknúť. Kvalitné zámky a iné príslušenstvo nájdete aj v našom e-shope.

 

7.Žiadny náklad ani pes 

Na bicykel nepatrí nadrozmerný náklad a nemali by ste jazdiť ani so psom na vôdzke.  Obe tieto situácie sa môžu ľahko zmeniť na nebezpečné a vy tak riskujete škaredý úraz.

 

8.Lekárnička vždy po ruke

Aj malá motolekárnička, ktorá sa vám zmestí úplne všade, vám môže raz zachrániť život. Ak ju nechcete nosiť, prihoďte do batoha aspoň obväz a nejaké iné drobnosti. 

 

9.Máte dostatočný skill? 

Cyklista potrebuje dve základné zručnosti. Prvou je mať zvládnutú jazdu v podmienkach, v ktorých sa práve nachádza. Druhou je prípadná oprava bicykla v teréne, a k tomu samozrejme potrebná výbava.

 

10.Spätné zrkadlo nie je len pre motorky 

V e-shopoch s bicyklami a príslušenstvom zoženiete aj univerzálne spätné zrkadlá, ktoré sa dajú pripevniť na riadidlá alebo na prilbu. Vďaka tomu budete mať stály prehľado  tom, čo sa deje za vami.

 

Bonus:

Alkohol nepatrí za volant ani na bicykel. Na to pamätajte!
Myslite na toto desatoro a zostaňte vždy kolesami na zemi!

 

Napíšte svoj komentár